E-ained

Toiduainete lisaained on sünteetilised või looduslikud ained, mis lisatakse töötlemisprotsessis toidu sisse tahtlikult. Lisaainete eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust. Lisaainet ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena.

Päritolu järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn loodusidentsed ained). Kolmanda grupi moodustavad ained, millele ei ole looduses analoogi.
Toime põhjal jagatakse lisaained viide suuremasse gruppi: toiduvärvid E 100 - E 199; konservandid E 200 - E 299; antioksüdandid E 300 - E 399; emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400- E 499 ning muud ained E500 - ...

Kuigi lisaained on etteantud piirides toiduainetes lubatud, ei ole paljud neist tervisele kasulikud. Allpool on väike nimekiri neist aineist, mida võiks vältida.

E102 Tartrasiin. Võib põhjustada hüperaktiivsust, astmat, mitmeid allergilisi reaktsioone.
E104 Hiniinkollane. Võib põhjustada hüperaktiivsust, dermatiiti, mitmeid allergilisi reaktsioone.
E110 Päikeseloojangukollane. Võib põhjustada vesist nina, ninakinnisust, allergilisi reaktsioone, hüperaktiivsust, iiveldamist ja oksendamist, seedehäireid, kõhuvalu.
E120 Karmiinpunane, karmiinhape, cochineal. Suurendab vähitekkeriski. Võib põhjustada allergilisi reaktsioone ja astmat.
E122 Karmoisiin, asorubiin. Võib põhjustada hüperaktiivsust ja allergilisi reaktsioone.
E124 Ponceau 4R, erkpunane 4R. Võib põhjustada hüperaktiivsust, astmat ning allergilisi reaktsioone.
E127 Erütrosiin. Mõjutab hormoone. Võib häirida kilpnäärmetalitust ning tekitada allergilisi reaktsioone.  
E128 Punane 2G. Võib põhjustada hüperaktiivsust ning allergilisi reaktsioone.
E129 Võlupunane. Võib põhjustada allergilisi reaktsioone, astmat.
E142 Roheline S, E151 Briljantmust, E155 Pruun HT. Võivad põhjustada hüperaktiivsust, allergilisi reaktsioone, astmat.
E173 Alumiinium. Võib põhjustada kesknärvisüsteemide mürgitamisjuhtumeid, parkinsoni tõbe.
E180 Litoolrubiin. Võib põhjustada hüperaktiivsust, allergilisi reaktsioone, astmat.
E200 Sorbiinhape. Võib tekitada ülitundlikkust suu piirkonnas (nahaärritused, põletustunne). Võimendab allergilisi reaktsioone ja astmat.  
E210 Bensoehape, E212 Kaaliumbensoaat, E213 Kaltsiumbensoaat. Tõstavad laste aktiivsust, võivad tekitada peavalu ning maoärritusi. Võimendavad allergilisi reaktsioone ja astmat.
E211 Naatriumbensoaat. Võib põhjustada ja süvendada allergilisi reaktsioone ning astmat, tekitada peavalu ning maoärritusi.
E214 Etüül-p-hüdroksübensoaat. Võib tekitada allergiat ning mõjuda sarnaselt bensoehappele.
E251 Naatriumnitraat. Tekitab imikute ja väikelaste hapnikupuudust.
E280 Propioonhape. Suurendab vähitekke riski.
E320 Antioksüdant butüülhüdroksüanisool, E321 Antioksüdant butüülhüdroksütolueen. Suurendavad vähitekke riski. Võivad põhjustada allergilisi reaktsioone ja astmat.
E338 Ortofosforhape. Takistab kaltsiumi imendumist.
E407 Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan. Häirib immuunsüsteemi, võib olla soolestikuvaevuste põhjustaja.
E421 Mannitool. Võib tekitada iiveldustunnet, kõhulahtisust.
E620 L(-)glutamiinhape.
E621 Naatriumvesinikglutamaat, E622 Kaaliumvesinikglutamaat, E263 Kaltsiumglutamaat. Nn Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, lihas- ja liigesvalud. Imikutele ja väikelastele keelatud.
E951 Aspartaam. Võib tekitada peavalu, epilepsiat, neuroloogilisi häired.
E952 Tsüklamiinhape ja tema naatriumi- ja kaltsiumsool. Võib tekitada fotodermatiiti (valgustundlikkusereaktsioone), keelatud USAs ja Inglismaal. Ei soovitata lastele ja rasedatele.
E954 Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumsool. Suurendavad vähitekke riski. Ei soovitata lastele ja rasedatele.